Magamról

Körmendi Anita vagyok – a magyar vállalkozónők változásmenedzsere

Bemutatkozás

Szó szerint az iparban nőttem fel. Mivel én voltam apám első gyereke és sosem született fia, „jobb híján” már pár évesen követtem őt a piszkos, olajos, zajos üzemekbe.


Nem volt kérdés hivatásom iránya, így lettem gépészmérnök. Dolgoztam külföldi autóipari multiknak és magyar ipari vállalatoknak – családi vállalkozásoknak. 25 éven keresztül mindig olyan munkaköröket nyertem el, ahol valami hatalmas káoszból, sikertelen területekből kellett viszonylag gyorsan működőt és nyereségeset varázsolni. Nem véletlenül imádtam ezeket a feladatokat! Változást kezelni, folyamatokat újragondolni sokkal jobban szeretek, mint utána rendszert, céget, profitcentert működtetni.


Pont a működésem miatt lettem minden munkahelyemen idővel nehezen elviselhető. Mindig az újításokat, a lehetőségeket, a nehézkes működéseket kutattam, nem voltam népszerű cégeim vezetői közt, továbbnehezítettem a saját karrierem ami nőként eleve nem volt sétagalopp, kínokkal jutottam feljebb csak a ranglétrán.


Időről-időre szembesítettem a menedzsmenteket a nem definiált folyamatoknak, a rossz kommunikációnak és a rugalmatlan rendszerek hatásainak a munkavállalókra, a minőségre és a teljes cég jövőjére gyakorolt lehetséges hatásaival. Elismerem, sok voltam!


Mentségemre szólva, utólag mindig igazam lett. Aztán 2020-ban, a covid járvány előtt az aktuális főnökömmel nem bírtuk tovább és megbeszéltük, hogy nincs tovább – váltottam.


Azóta vállalkozónőket támogatok olyan sajátos eszközökkel, amiket nagy cégeknél fejlesztettem ki magamnak ahhoz, hogy káoszból rendet téve sikereket érhessek el. Olyan nőkkel tudok sikeresen együttműködni, akik korábban már voltak fent, voltak vezetők, szakemberek és most vállalkozóként újrakezdik az életüket. Vagy olyan vállalkozónőknek vagyok megoldás, akik felkerültek egy szintre és nem tudnak továbblépni, elakadtak.


Alap működésem: mindent meg akarok érteni és ha valami elromlik, meg akarom javítani!

Számomra minden munka: folyamatokból álló projekt, így aztán van jól definiálható eleje és meghatározható – eredményhez köthető – vége.

Nekem minden káosz és probléma: lehetőség. A változás, változtatás pedig a legjobb dolog, ami felfogásom szerint csak történhet egy céggel!


Sok inspirációt kapok a családból. Hiszen a család is egy szervezet! Kamasz gyerekeinket neveljük együtt szintén mérnök férjemmel. A kezdő vállalkozók támogatása iránti elköteleződésem jeléül pedig alapítója vagyok a női vállalkozók támogatására létrejött hALadjunk közösségnek.

Szakmai képzések és tanfolyamok

Miskolci Egyetem – Gépészmérnök MSc.

1996-2001

BGF – Mérnök közgazdász

2005-2007

Szervezetfejlesztő felnőttképzés

2014

Tréner felnőttképzés

2014

Coach / team coach felnőttképzés

2016

METU – MBA Executive Turnaround Manager – változás- és válságmenedzser

2021-2022

Tapasztalat

Közép- és felsővezetői tapasztalat gyártó, autóipari környezetben, emberek irányítása, profitcenter vezetése, pénzügyi-, beruházási-, költség tervezések.